Få vores nyheder på mail

​Tag perfekte billeder på de mørke vinterdage

Pressemeddelelse   •   Dec 15, 2017 13:23 CET

©Lærke Posselt

Den danske fotograf Lærke Posselt giver sine bedste tips til, hvordan man skyder stemningsfyldte billeder med smukt lysindfald i årets mørkeste måneder

For mange er december måned lig med hygge og julestemning med lysdekorerede gader, travle julemarkeder og gaveindkøb. Men december er også den mørkeste måned på året med sjældne glimt af dagslys og higen efter længere og lysere dage.

ange fotografer bruger denne tid på året til at udfolde deres kreativitet til at fange perfekte stemningsbilleder, hvor både det naturlige og kunstige lys kommer i spil. For at fejre den smukke tid på året har Sony udfordret en række portrætfotografer på tværs af Europa til at tage smukke billeder med vinterlyset i fokus med Sony SEL100F28GM objektiv.


Den danske fotograf Lærke Posselt, som for nylig er blevet udnævnt til Global Ambassadør hos Sony, giver sine bedste tips til, hvordan du kan tage smukke billeder i vintermånederne:

  • Planlægning – Vinterens korte og mørke dage kan opleves som en udfordring, når man er begejstret for at bruge naturlige lyskilder. Men bare klæd dig godt på med flere lag uld, vindtætte handsker og varme støvler og gå ud i kulden, for vinterdagenes lys kan være særligt smukt: solen står lavt, den blå time virker længere og julelysene tilfører stemning i mørket. Om vinteren er det vigtigere at planlægge, så man er sikker på at være klar til at fange det lys, man ønsker. Hold øje med vejrudsigten og hvornår solen står op og går ned.
  • Lav blændetal og bokeh-effekt – Hvis det er overskyet kan lyset fra vinterhimlen midt på dagen være fire blænder mørkere end samme tidspunkt på en dag hvor solen skinner. Hvis du undersøger hvornår solen går ned, kan du være klar til at gå ud og lave nogle flotte billeder i tusmørket inden det bliver helt mørkt. Den mørke tid er også en skøn tid, hvis man vil fotografere udendørs og er vild med at fotografere på lave blændetal – den mindre dybdeskarphed kan skabe en fantastisk stemning. Desuden bliver objektivets bokeh mere tydeligt, jo lavere blænden er. Bokeh er et begreb for uskarphedens karakter. Karakteren af skarpheden og uskarpheden er forskellige afhængigt af objektivet, eksempelvis har SEL100F28 fra Sony en meget flot og blød bokeh, som gør at lyspunkter i baggrunden bliver runde og bløde. Hvis du vil udnytte objektivets bokeh er det en fordel at kigge efter baggrunde med lys/lamper og andre detaljer, som fx grene fra træer som kan blive endnu smukkere af at blive uskarpe.

    Ud over at du opnår den lækre bokeh er der også andre fordele ved det lave blændetal: Du lukker du mere lys ind i kameraet ad gangen, og derfor er det egnet til situationer med lavt lys.


Om SEL100F28GM

SEL100F28GM har en fremragende opløsning og smuk bokeh, som giver fotografer mulighed for at skubbe deres kreative grænser, når de står over for forskellige lysforhold. På grund af objektivets ekstreme dybdeskarphed og en 11-bladet blænde, kombineret med den unikke STF-optik, kan belysningselementer i billedets baggrund ændres til smukke bløde, runde cirkler af glødende lys, mens forgrunden forbliver skarp.

Følgende fotografer deltog i projektet: